Auteursrechten

[:nl]

Website design

Beeldmateriaal van internet mag niet zomaar gebruikt worden, ook als u dacht een rechtenvrije foto te hebben gedownload. Het kan zelfs nog erger. Wat als je om deze problemen te voorkomen een ontwerp of webdesign laat maken door een vormgevingsbureau en bij toeval jouw ontwerp toch tegenkomt bij een concurrent.

43024_computer_screenHet blijkt dat veel vormgevers gebruik maken van het beeldmateriaal van bijvoorbeeld Getty Images. Dit wordt lang niet altijd naar de klant gecommuniceerd. Bovendien blijken deze vormgevingsbureaus zelf niet goed op de hoogte te zijn welke rechten er gelden op het gebruik van materiaal. Wat belangrijker is dat zij op deze manier u als klant in een moeilijke positie kunnen brengen. Uiteindelijk bent u als gebruiker en domeinnaamhouder verantwoordelijk voor claims. Als ondernemer is het van groot belang dat u op de hoogte bent of u de foto en het beeldmateriaal op uw website of nieuwsbrief wel mag gebruiken. Ga er niet zonder meer van uit dat uw webdesigner of vormgever hier wel op gelet heeft!

Nu denkt u, ach het internet staat vol met afbeeldingen dus hoe komen ze daar nu achter. Dat is niet eens zo moeilijk. U kunt dit nagaan door uw logo of beeldmateriaal van uw website met google afbeeldingen te zoeken op het internet. Je vindt dan niet alleen precies hetzelfde plaatje maar ook visueel vergelijkbare afbeeldingen. Dus een fluitje van een cent om dan het bedrijf of persoon te vinden die het beeldmateriaal (on)terecht gebruikt. Bovendien maken bedrijven zoals Getty Images gebruik van geavanceerdere zoekmachines.

Voor u als ondernemer is het van belang dat u van internet gehaald beeldmateriaal onderzoekt op auteursrechten. Sommige foto’s mogen bijvoorbeeld alleen worden gebruikt op een niet-commerciële website. In andere gevallen moet de fotograaf op de hoogte worden gesteld van het gebruik al dan niet met naamsvermelding. Rechtenvrij betekent niet gratis. Deze aanvullende eisen zoals het op de hoogte stellen van de fotograaf moet u als ondernemer ook documenteren, zodat u toekomstige eisen van bijvoorbeeld Getty Images of een andere instantie of persoon kunt weerleggen.

  • Getty Images

    Getty images is een bedrijf dat via een groot digitaal archief beeldmateriaal verkoopt aan ontwerpbureaus en mediabedrijven. Daarnaast vormt zij voor fotografen en ontwerpers een platform waarop zij hun materiaal kunnen aanbieden. Via de website van Getty images kun je beeldmateriaal zoeken en downloaden. Getty images heeft in de afgelopen jaren steeds meer archieven overgenomen en gedigitaliseerd. Waardoor hun content aan beeldmateriaal explosief gegroeid is. Een mooi initiatief zou je denken, helaas staat Getty images steeds meer bekend als bedrijf dat door het dreigen met rechtszaken geld verdient aan claims voor het onjuist gebruiken van foto’s. Veel bedrijven hebben onnodig hoge bedragen betaald voor het ‘onjuist’ gebruiken van beeldmateriaal afkomstig van de Getty images site. Veelal door onwetendheid van de ondernemer die geen bewijs kan overleggen worden hoge bedragen betaald om erger te voorkomen.

    Mocht u ondanks alle goede bedoelingen en een uitgebreide documentatie toch een claim krijgen van Getty Images of een fotograaf die betaald wil worden voor zijn of haar eigendom dan kunt u van ons een stappenplan krijgen om de schade te voorkomen en of te beperken: support@netw.nl

  • [:]

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *